Tuesday, September 23, 2014

Křišťálová lupa 2014

Poslali mi z marketingu, že prý je v anketě Křištálová lupa v kategorii Anticena nominace na "Smutný příběh Centrum.cz". A že prý, když se ptali na kontext a zda se to týká homepage, emailu či tak nějak celkově, dostali odpověď, že to nominovala a rozhodne odborná porota a že "více by Vám mohl přiblížit smýšlení poroty tento článek". Článek z roku 2007.

Nebudu komentovat produktové výkony Centra za poslední roky - z více důvodů to bylo, jak to bylo. 

Ale anticena, dle definice "projekt, událost či aktivita problematického charakteru"? Je to kvůli těmto číslům RU z netmonitoru? 

Netmonitor, průměr Leden - Červenec, 2011-2014




Možná. Potom, ale musím připomenout, že v roce 2014 se stala docela velká změna, která ty čísla dělá nesrovnatelné - a sice vyčlenění Aktuálně.cz na vlastní doménu, což ale předpokládám každý člen odborné poroty ví.

Co je srovnatelné, jsou ale části Centrum.cz, tvořící velkou část návštěvnosti domény centrum.cz a  které se v čase  nezměnily.

Netmonitor, průměr Leden - Červenec, 2011-2014













Homepage meziročně na/nad úrovní konkurence, mail pod Seznamem, ale neklesající. Žena.cz stabilně roustoucí, Najisto s nějakými problémy (hlavně díky problémům s organic ze Seznamu), ale menší konkurence s většími.

Samozřejmě to není žádný velký šlágr, ale že by to bylo srovnatelné s Google, proti němuž (spolu)vede SPIR soudní spor, s nerozvojem mobilního internetu, či e-governmentem? Co je v tomto tak "problematické"? A není ta nominace náhodou o pár let pozadu? To nechť posoudí odborná porota.   

Je samozřejmě pár příkladů, které v průběhu času způsobily pokles celkového reache centrum.cz, ale neřekl bych, že je to zrovna na nominaci v roce 2014.

Netmonitor, průměr Leden - Červenec, 2011-2014






Tak jsem zvědav, jak to dopadne. 

No comments:

Post a Comment