Tuesday, November 13, 2012

Jak Google platí v ČR daně...

Tak velké americké firmy vyváděli daně z Anglie do zemí s nižším zdaněním. A nyní jsou reprezentanti Anglie pohoršeni - zde.
Naši budoucí levicoví vůdcové chtějí naši korporátní daň ještě zvýšit. Chtěl bych vám dát pánové Sobotko a Filipe jeden příklad - takový český Google u nás danil v letech 2010 a 2011 nějakých 11 a 21 mil Kč (zde), místo nějakých 1.000 mil až 1.500 mil Kč skutečného profitu. Tento profit zdaní radši v Irsku za 12.5%. Tím přicházíme ročně o částku vyšší než 150 mil Kč, která bude každoročně narůstat. Dobře pro Google, zle pro nás. A teď si vezměte, že by u nás danil ještě zisky z Anglie...
Kolik že to stát získá tím zvýšením daní pro "bohaté" (rozuměj tvrdě pracující) lidi?

DISCLAIMER: nejsem daňový expert, asi existují i racionální důvody pro vyšší daně (např. ne všechny firmy mohou transferovat daň tak lehce jako Google apod.)

3 comments:

  1. Bohuže, dělá to mnoho firem a stát na to dlabe. A je toho víc, viz třeba mzda a mzda bokem, práce na černo..

    ReplyDelete
  2. A navíc, kdyby Google danil v ČR místo v Irsku, tak by tisíce lidí, co mají na webu Adsense, nemuseli být, zbytečně, plátci DPH.

    ReplyDelete
  3. Dokud budou lidi hamouni a budou se jen honit za vetsim a vetsimm ziskem nebo nesmyslnym kazdorocnim 20% rustem za jakoukoliv cenu, bude to presne tak, ze budou platit dane v danovych rajich. Nebo si snad nekdo mysli, ze kdyz se tady snizi dane, ze se neco zmeni???

    ReplyDelete